Rune

Är det någon som vet något mer om Kurt Lewin?

Hittade en dödsannons i söndagen 21/12 efter en Kurt Lewin. Under några år av musicerande i mitten av1980-talet hade vi en personlighet som hette Kurt Lewin som dirigent i Sollefteå Kramfors kammarorkester. Åldern på mannen i fråga stämmer men senast jag hörde något om honom bodde han i Uppsala och ledde Uppsala Kammarsolister. OM det är ”rätt” Kurt Lewin som är avliden vill jag veta mer om Kurts märkliga levnadsöde.

10 kommentarer

 1. Erik

  Hej!

  Kurt gick bort i tisdags efter hjärtinfarkt om jag förstått saken rätt. Riktigt tråkigt, han har betytt mycket för många amatörer såväl som professionella musiker. Vi spelade för honom på hans 90-årsdag i september och då var han pigg.
  Han var en fantastisk person och det var stor man som gick ur tiden i tisdags.

  • Väldigt tråkigt att inte Kurt finns bland oss längre, men han han hade ett sådant märkligt levnadsöde för att glömmas bort. Jag greps mycket av Kurts berättelse i ett radioprogram i slutet på 80-talet, där han berättade om sin dramatiska flykt från Tyskland till Sverige år 1943. Jag kommer att skicka ett mejl till Mitt i musiken i radions P2 och be Sveriges Radion uppmärksammar Kurt på någont sätt.

 2. Susanne Björkander

  Hej, jag är dotter till Kurt och ja det är sant att pappa efter ett långt och innehållsrikt liv somnade in den 16 december 2008. Begravningen äger rum i Täby kyrka på nyårsafton, dvs. 66 år efter ankomsten till Sverige.

  • Hej! Beklagar sorgen, jag har bara ljusa minnen av Kurt, men senaste gången jag träffade Kurt var i början av 1989, dvs 20 år sedan. Jag hörde berättas om honom runt sekelskiftet, då bodde han fortfarande kvar i Uppsala. Jag tänker ofta på Kurt, han har en särskild plats i mitt hjärta, jag har så många minnen av den tid som han var dirigent och ledare för vår dåvarande Sollefteå Kramfors kammarorkester. Frid över Kurts minne.

  • Hello Susan,
   first of all I will offer you my condolences to the death of your father. He was a very pleasant man. I am a german journalist and made jears ago a story about him for the german television. Afterwards I met your father again for a radio-interview. Is it possible to get in direct contact with you? If you are interested, you will find my eMail on the website of my mediaagency http://www.avisomedia.de.
   Yours faithfully,
   Lars Bessel

 3. Elisabet Linge Bergman

  Jag blev också mycket ledsen när jag i går den 10 januari läste dödsrunan i SvD. I mitten av 80-talet spelade jag i Norrlands kammarorkester och jag har sällan träffat någon som lyckats förmedla musikens väsen så bra som han, sådan kraft, sådan glädje det kan ge. Bland annat minns jag när vi spelade Sjostakovitj åttonde stråkkvartett (tror jag det var). Otroligt mäktigt! Kurt var en fantastisk person och en förmån att ha fått känna, bland annat när vi, flera svenskar, var på musikkurs i Perpignan i Sydfrankrike 1984. Vår kontakt ebbade ut under slutet av 90-talet, men jag har tänkt på honom mycket ofta under årens lopp.

 4. Hej! Jag var kollega med Kurt på Rikskonserter under nästan 20 år och under en period på 70-talet var jag ansvarig för Rikskonserters regionkontor i Härnösand. Det var jag som lockade upp Kurt till Västernorrland och hans många aktiviteter däruppe fortsatte en tid efter det att jag lämnat Härnösand för Falun 1981. I min ägo finns ett par inspelningar med Sundsvalls Kammarorkester med konserter 1979 och 1980. Kan beställas på CD.
  Av en slump möttes vi utanför hans bostad i Uppsala bara ett par år före hans bortgång. Det var en söndag i december, tror det var 1:a advent. Han väntade på att bli hämtad till repetition och konsert på Norrlands nation och vi fick ett par minuters samtal innan bilen kom.
  Kurt hade ett motto betr unga artister: ”Låt dem försöka!”
  Det har oftast fungerat väl också för mig i umgänge och urval.

  • Ja, Kurt hann åstadkomma mycket under sin långa livstid. Jag har funderat mycket på hur Musik Sverige skulle kunna hedra hans minne. Jag har en idé om en minneskonsert av något slag, men har själv inte ork eller förmåga att åstadkomma en sådan. Men kanske det finns någon som har bättre förutsättningar än jag att ta tag i den tråden, tiden håller kanske på att rinna ut, det är ju snart ett år sedan han dog och minnen dör ju fort nuförtiden.

 5. Åke Strömberg

  Lite sent hittade jag denna sida. Under många år lärde jag känna Kurt Lewin, som ordf i Norrlands Nations Kammarorkester som sedan blev Uppsala Kammarstråkar, som elev då jag tog altfiollektioner, som vän när vi ganska ofta träffades och drack kaffe. Jag har många fina minnen. T ex när jag kom till lektionen och sa: Maistro jag har inte gjort min hemläxa. Då svarade han med ett skratt: Det behöver du inte tala om. Intressant var att lyssna på hans upplevelser under Hitlertiden i Tyskland och hans flykt till Sverige. Mycket mera finns att berätta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: