Rune

Minnen från barndomens jular på Klovsta

Granen skulle tas in och pyntas på eftermiddagen dagen före julafton. Korna fick en extra giva mat julaftonsmorgon. Kl 14.00 var det julmiddag, all mat utom osten och sillen hade mamma Lilly lagat själv, Skinkan och grisfötterna kom från julgrisen som slaktats några veckor före jul, kalvsyltan och kalvtungan kom från en kalv som slaktats vid samma tillfälle, levern till leverpastejen likaså. Julmiddagens höjdpunkt var dopp i grytan med vörtlimpa som bakats av bagar Bergström i grannbyn. Efter julmiddagen gick pappa Gustaf till lagårn för eftermiddagsmjölkning. När pappa Gustaf kom in från lagårn och tvättat sig, serverade mamma Lilly kaffe med julens alla bullar och hembakade kakor. Därefter försvann mamma Lilly och pappa Gustaf för att slå in julklapparna. Efter lång spännande väntan fick vi äntligen dela ut julklapparna, en jul fick vi barn bland andra klappar ett ishockeyspel. Julaftonskvällen avslutades med lutfisk och risgrynsgröt.

Tidigt juldagens morgon tände mamma Lilly alla lampor i huset, innan hon och ibland vi barn for i sällskap till julottan, Kyrkan låg ju tre km bort på andra sidan älven, och sätten att ta sig dit var olika för varje år, någon jul var det hästskjuts med mjölkåke, en jul åkte vi med Artur Nordkvists jeep, ibland blev det taxi med Einar Jonsson, ibland gick buss runt Sollefteå.

När mamma Lilly kommit hem från julottan serverades hemlagad blodpalt med vitsås en tradition under många juldagsmornar och till middag serverades oftast stek. Julmaten var förbjuden att äta under helgen och mellandagarna, julmaten åts endast julafton, nyårsafton och trettondagsafton då i samband med dopp i grytan.

Under några år var det som tradition att några familjer samlades hos någon av dem på kalas i samband med trettonhelgen eller tjugondag Knut. Då bjöds det i överflöd på mat och kaffebröd samt tårta. Dansen gick sedan runt granen och hela huset.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: